22-11-09

Cognitieve gedragstherapie: klinkklare onzin

Een ieder, die de reeds bestaande berichten op deze blog gelezen heeft zal zich ondertussen wel realizeren, dat het toewijzen van psychische, psychosomatische problemen aan lijders van het chronische vermoeidheidssyndroom, onzin is, en hierbij is dan ook de kous af dat cognitieve gedragstherapie CVS ( Chronische VermoeidheidsSyndroom )/ ME ( Myalgische Encephalomyelitis ) zou kunnen genezen.

Volgens mij is het inderdaad - zoals op sommige websites wordt beweerd - opdat de verzekeringsinstellingen de slachtoffers niet zouden moeten uitbetalen, maar nu de oplossing nabij is, is dit misschien ook niet meer nodig, tenzij er sprake zou zijn van irreversibele (dus onomkeerbare) schade.

Toegegeven, het leek ongeloofwaardig, maar ondertussen is bewezen dat het niet zo is.

Commentaren

Locked-In Effe tekst herlezen: heb een analogie gemaakt tussen het echte LIS (Locked-In-Syndroom) en dissociatieve klachten (psychosomatische). Dit is een parallelle metaforische benadering van psychosomatiek en niet van LIS. Groetjes, Jonan

Gepost door: Jonan | 27-11-09

U gaat uit van een Cartesiaanse opsplitsing tussen lichaam en geest, een opsplitsing die reeds lang is achterhaald.

Lichamelijke ziekten kunnen gepaard gaan met psychische stoornissen en het kan zinvol zijn om die te behandelen met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Daarom zijn zij nog niet de oorzaak ervan.

Gepost door: Chris | 14-12-09

De commentaren zijn gesloten.